Tulosta

Ohjeita laskettelusuksen valintaan

Laskettelijalle on tärkeää valita oikeat välineet, jotta harrastus olisi turvallista ja hauskaa. Laskettelusuksen valintaan vaikuttavat useat tekijät, kuten laskijan paino, pituus, taitotaso ja suksen käyttötarkoitus.

Harrastuksen edetessä oppii itsekin arvioimaan, millaiset sukset parhaiten sopivat, ja me mielelämme autamme sinua oikeanlaisen suksen valinnassa.

 

Tässä muutama perusohje, joilla pääsee alkuun.

Suksen pituus valitaan siten, että suksi yltää lyhimmillään laskijan leuan tasolle ja pisimmillään noin silmien tasolle asti jopa lähelle laskijan omaa mittaa.

Jos sinulla ei ole varmuutta minkä mittaisen suksen haluat, niin suosittelemme yleismitaksi niin sanottua "nenä mittaa", eli laskukaava: omamitta x 0.93

älä siis valitse liian lyhyttä suksea!

Freestylesukset voivat yltää jopa päälaelle saakka. Yleisesti lyhyempi suksi on ketterämpi ja näin ollen myös kääntyy helpommin ja pidempi suksi taas käy aavistuksen paremmin vauhdikkaampaan laskuun.

 

Aloittelijan ja harrastajan sukset ovat kevyempiä ja kapeampia, sekä kiertolöysempiä kuin aktiiviharrastajan sukset. Tällaiset sukset on helppo saada kääntymään. Esimerkiksi Völkl suksissa on Rocker-rakenne kärjessä, joka helpottaa suksen kääntymistä.

Aloittelijan ei kuitenkaan kannata valita liian lyhyttä suksea joka on epävakaa eikä kestä laskijan taitotason kehittymistä, vaan suosittelemme valitsemaan oikean suksen taitotasojesi mukaan siis suksen joka palvelee laskijaa useammankin vuoden päästä.

" ennen Wanhaan valittiin samasta suksesta aloittelijalle lyhyt ja edistyneelle pitkä suksi. Nykyään pitäisi valita ensiksi oikean tyyppinen suksi ja sitten mitta"

 

Hyvän harrastajan ja aktiivilaskijan sukset ovat yleisesti jäykempiä ja vähän leveämpiä kuin aloittelijan sukset, minkä johdosta ne kestävät paremmin vauhtia ja palvelevat hyvin aktiivista ja vauhdikasta laskijaa. Suksissa käytetään erilaisia värinän vaimentimia, hiilikuituvahvikkeita ja uusia innovaatisia rakenne ratkaisuja, jotta suksi olisi mahdollisimman vakaa ja nautittava laskea.  Esimerkiksi Völkl RTM 78 sukset ovat erittäin hyvät aktiivilaskijalle.

 

Lasten sukset kannattaa valita siten, että ne yltävät lapsella korkeintaan leuan pituuteen asti. Tällöin laskettelun opettelu on helpompaa ja mukavampaa. Suksissa ei kannata huomioida kasvun varoja, koska liian pitkät sukset saattavat turhaan vaikeuttaa pienen laskettelijan harrastusta.

Lasten laskettelusuksissa on parempi valita mielummin lyhyemmät kuin pidemmät sukset.

 

Laskettelusauvan pituus valitaan kertomalla: omamitta x 0,7.

Pyöristä sitten tulos ylöspäin lähimpään sauvamittaan.